Најновије

ПРЕМИНУО НЕЂО КРАЈИШНИК, ЈЕДАН ОД ЛИДЕРА СНО У КАНАДИ

НОВИ САД, 26. октобра - У Новом Саду је преминуо Неђо Крајишник, вијерни син наше свете Српске православне цркве, бивши предсједник и  један од...

Слава огранка ”Павле Ђуришић”: Славски обред служио је свештеник Душан Гњатић

КИЧИНЕР, 25. октобра - Овогодишња слава огранка ''Павле Ђуришић'' из Кичинера, Ватерлу, Света  Петка  обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски...

ОДРЖАН 78. КОНГРЕС СНО У КАНАДИ

МИСИСАГА, 18. октобра - Овогодишњи 78. Конгрес СНО у Канади одржан је у Српском центру при храму Сабора свих српских светитеља у Мисисаги. После молитве...

СНО У КАНАДИ: КРСНА СЛАВА ОГРАНКА ”ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ” У КИЧИНЕРУ

КИЧИНЕР, 30. септембра - Огранак Српске народне одбране у Канади ''Павле Ђуришић'' из Кичинера прославиће у недељу 24. октобра своју крсну славу Свету Петку.  Ломљење...

ЗОРАН ЦВИЈЕТИЋ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ У КАНАДИ: СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ”КАНАДСКОГ СРБОБРАНА”

ТОРОНТО – Остало ја записано да је “Србобран” те давне 1951. године покренут из једне гараже, а пакован и дистрибуиран широм света из куће Саве Ковачевића, новинара и првог секретара редакције.

Пише: Гордана ЛАКОВИЋ

-Српска народна одбрана 1. септембра прославља седам деценија од  првог издања ”КАНАДСКОГ СРБОБРАНА”, каже за СЛОВО Зоран Цвијетић, председник СНО. Нажалост, овај јубилеј због пандемије ће бити само симболично обележен. ”Канадски Србобран” спада у једне од најстаријих новина које излазе на српском језику и ћириличном писму. Старији су ”Политика” 1904, ”Амерички Србобран” 1906, ”Глас канадских Срба” 1934, ”Српске новине 1945”, и још два значајна листа: ”Србија” и ”Слобода”.

-Које су теме заступљене у овој новини и ко су њени читаоци?

-Од 1. септембра 1951 године траје борба “Канадског Србобрана” за националне интересе. Остало ја записано да је “Србобран” те давне 1951. године покренут из једне гараже, а пакован и дистрибуиран широм света из куће Саве Ковачевића, новинара и првог секретара редакције.

Касније су Канадски Србобран уређивали Вук Церовић, Мома Марковић, Лазар Стојшић, Драган Ћирић и Драгана Ђурић.

Славна прошлост ”Канадског Србобрана” обавезује нас да овај, за наш народ у целини, важан лист оставимо у аманет генерацијама националних Срба и Српкиња, који стасавају у СНО и чине нашу будућност. ”Канадски Србобран” се чита на свим континентима света као и у отаџбини, али нажалост из године у годину у много мањем броју. У наредном периоду залагаћемо се да Србобран добије већи број млађих читалаца.

-Српска народна одбрана је једна од најстаријих патриотских организација на тлу Северне Америке. Наведите неке значајне догађаје из дугогодишње активности Српске народне одбране за Канаду, чији сте председник.

-Тешко је издвојити неке догађаје из дугогодишње активности СНО, а да тиме не ставимо у сенку неке друге исто тако значајне догађаје. Осврнућу се ипак на суштински значајне као што су Видовданска прослава, познатија као Српски Дан, једног од највећих и најзначајних окупљања у дијаспори коју СНО традиционално организује преко седамдесет година. Споменућу неке од личности које су биле наши гости. Осим највиших представника Српске православне цркве на овим прославама су присуствовали: н.в. краљ Петар II Карађорђевић (1954, 1959,1963), војвода Доброслав Јевђевић (1961) и принц Андреј Карађорђевић (1980). Редовни гости СНО били су и значајни појединци из академског, културног и политичког живота Канаде: Prime Ministar Brian Mulruney, генерал Lewis McKenzie, новинар Scott Taylor и многи други.

Током свога дугогодишњег постојања СНО је учествовала у прикупљању многобројних новчаних донација за изградњу, куповину и обнову цркава, верских и културних објеката,  имања и споменика како у отаџбини тако и широм дијаспоре и била организатор многобројних хуманитарних акција од почетка свог постојања до данашњих дана.

СНО је такође била иницијатор и организатор многобројних демонстрација од самог свог почетка, а нарочито током ратних деведесетих и НАТО агресије 1999.

Основан је стипендијски фонд “Милутин Бајчетић у знак захвалности  нашем дугогодишњем председнику и члану СНО од 1941. до своје смрти 1994. Фонд је основан 2012. при Торонто Универзитету.

Милутин Бајчетић
Милутин Бајчетић

Протестна писма су у више наврата уручена на адресу канадског Парламента поводом важних питања за одбрану интереса  српске заједнице у Канади.

Последњи значајан догађај у којем је СНО узела активно учешће била је иницијатива коју је покренуо MPP Том Ракочевић, проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију. Први MPP српског порекла Том Ракочевић  потиче из фамилије чији су чланови били и дугогодишњи активни чланови СНО за Канаду.

Ово су само неки од значајних догађаја у протеклих 80 година активног рада СНО за Канаду чији сам тренутно председник.

-С обзиром на панденмију короновируса која потреса цео свет eвo већ више од годину дана, какве активности СНО проводи у данима када је практично све стало?

-Пандемија коронавируса у великој мери ограничила је већину активности СНО. Последње две године нисмо били у могућности да одржимо Српски Дан у Бинбруку код Хамилтона, једном од највећих скупова Српског народа у дијаспори, који редовно оирганизован почетком јула. Некада је на хиљаде посетилаца присуствовало овом значајном догађају у организацији СНО, али с обзиром на пандемију Српски дан је симболично прослављен у оквиру мера прописаних законом Владе провинције Онтарио и градских власти Хамилтона. Без обзира на потешкоће са којима смо се сурели, ипак смо успели да не прекидамо нашу дугододишњу традицију. Одржали смо помен и парастос свим српским жртвама од Косовског боја до данашњих дана које су своје животе дале за српство и српски народ.

Крсну славу СНО и њених огранака за Канаду такође смо обележили са ограничењима не прекидајући традицију. Били смо приморани да због пандемије откажемо многе догађаје и сусрете са братским нам организацијама и појединцима у Канади, САД и отаџбини. Надам се да ћемо у што скорије време пребродити и победити пендемију коронавируса и вратити се активнијем раду и окупљању на начин на који смо то обављали пре пандемије.

-Да ли СНО има сарадњу са сличним патриотским организацијама на тлу Северне Америке, односно отаџбине?

-СНО има сарадњу са многим српским патриотским организацијама широм дијаспоре и отаџбине. Сарадња је базирана на узајамним посетама, догађајима и присуствовањем на прославама многим српским организацијама. Били смо кумови и домаћини славе већини српских организација и удружења. Између осталих СНО се прихватила да буде и домаћин славе часописа СЛОВО наредне године.

Били смо организатори и учесници догађаја важних за српску заједницу у Канади: протеста, демонстрација, петиција, прослава, пријема, донаторских и хуманитарних вечери.

Са неким организацијама ова сарадња траје осам деценија као са СНО за САД, седам деценија са Српском братском помоћи, шест деценија са Удружењем српских занатлија. Имамо сарадњу и са СНА која ове године обилежава четири деценије постојања и многим другим организацијама које су у другој и трећој деценији постојња као што су “Херцег Стефан Вукчић Косача”, Гусларско друштво “Филип Вишњић” и многим другим новонасталим организацијама које деле сличне или исте патриотске вредности.

Када су била витална и значајна питања за српску заједницу нашли смо начин за сарадњу са Serbian National Shield Society, каже за СЛОВО Зоран Цвијетић.

ОПСТАНАК НА ПРIНЦИПИМА СВЕТОСАВСКОГ И КОСОВСКОГ ЗАВЕТА

-Српска народна одбрана је основана 1908. године у Београду као одговор српског национа на анексију Босне и Херцеговине од стране Аустро-Угарске, односно потлачивање срспког народа у БиХ на почетку 20. века. Данас, 113 година после, поново је српски народ у Босни стављен под велики притисак, наметнутим закононом који је донео, већ бивши, високи представник међународне заједнице Валентин Инцко. Може ли, и како, Српска народна одбрана реаговати и на ову одлуку а све у циљу заштите српског народа у БиХ?

-Као што видимо историја се понавља. Нажалост, историја се понављала и пре 113 година. Српски народ је кроз векове пролазио кроз велика искушења и агресије на своју веру православну, српски језик и писмо, чак су нам и гусле забрањивали. Ипак смо опстали упркос вековним нападима на наш индетитет. СНО се од свог постанка до дана данашњег залагала и базирала на принципима Светосавског и Косовског завета, који су одговор на све претње, ултиматуме и наметнуте законе.

СНО ће данас као и у прошлости реаговати самостално или заједно са другим српским патриотским организацијама у оквиру свoјих могућности. Највеће и најефикасније оружје и оруђе је познавање наше историје, базиране на већ поменутим принципима. Када будемо свесни тога онда нам се историја неће понављати. Мислим да ће српски народ у БиХ наћи снаге и храбрости да одбрани и очува свој индентитет користећи се нормама и стандардима равноправности и очувању својих права која важе за остале народе Европе и света.

             ПРЕДСЕДНИЦИ

Српску народну одбрану за канаду основао је Саво Ј. Марковић. Досадашњи председници СНО за Канаду су били: Милутин Бајчетић, Чедомир Ашанин, Драган Ћирић, Миодраг Дангубић, Неђо Крајишник и Анђелко Крајишник. Актуелни председник Српске народне одбране за Канаду је Зоран Цвијетић.

       ИСТОРИЈАТ СНО У КАНАДИ

Српска народна одбрана у Канади основана је 26. децембра 1941. године, с циљем да помаже борбу српског народа у Трећем српском устанку, под командом ђенерала и вожда, Драгољуба Драже Михаиловића.
Пошто Други светски рат, и поред витешке борбе српског народа, није донео нашем роду мучеништвом и крвљу заслужену победу и слободу, Српска народна одбрана продужила је свој рад и борбу у духу њеног програма: Српство, Србија и Монархија с циљем и задатком:
-да организује и уједини све националне и родољубиве Србе и Српкиње у Канади, који су верни српским националним и светосавским идеалима и традицијама Српског народа
-да учвршћује култ  српске националне и верске солидарности и узајамне братске помоћи
-да негује и шири српску ратничку, а посебно косовску и равногорску идеју
-да заступа и брани српске националне, верске и државне интересе
-да води бескомпромисну борбу против свих српских непријатеља, првенствено против комунизма, усташтва и југословенства, као идеологије
-да помаже борбу свога српског народа
-да помаже Канцеларију Њ. В. краља Петра
-да омогућава Србима и Српкињама долазак из европских логора
-да помаже оне, који због физичких недостатака нису могли да емигрирају
-да сарађује са свим српским организацијама, које имају српски национални програм као своју водиљу
-да врши сва пословања, која су у интересу српског народа и српске националне и антикомумистичке емиграције
-да канадском народу и његовим званичним  представницима пружа истину о слободарској и демократској традицији и јуначкој борби српског народа, а нарочито у току Првог и Другог светског рата

Да би Српска народна одбрана све задатке вршила што успешније, основала је 1. септембра 1951. свој лист “Канадски Србобраи”, који је њено и српско убојито оруђе против свих српских непријатеља.

ИЗВОР: ”СЛОВО”

Најновије

ПРЕМИНУО НЕЂО КРАЈИШНИК, ЈЕДАН ОД ЛИДЕРА СНО У КАНАДИ

НОВИ САД, 26. октобра - У Новом Саду је преминуо Неђо Крајишник, вијерни син наше свете Српске православне цркве, бивши предсједник и  један од...

Слава огранка ”Павле Ђуришић”: Славски обред служио је свештеник Душан Гњатић

КИЧИНЕР, 25. октобра - Овогодишња слава огранка ''Павле Ђуришић'' из Кичинера, Ватерлу, Света  Петка  обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски...

ОДРЖАН 78. КОНГРЕС СНО У КАНАДИ

МИСИСАГА, 18. октобра - Овогодишњи 78. Конгрес СНО у Канади одржан је у Српском центру при храму Сабора свих српских светитеља у Мисисаги. После молитве...

СНО У КАНАДИ: КРСНА СЛАВА ОГРАНКА ”ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ” У КИЧИНЕРУ

КИЧИНЕР, 30. септембра - Огранак Српске народне одбране у Канади ''Павле Ђуришић'' из Кичинера прославиће у недељу 24. октобра своју крсну славу Свету Петку.  Ломљење...

Најчитаније

СНО У КАНАДИ: Српска православна црква и њени верници изгубили су великог човека, духовника и заштитника православља

ХАМИЛТОН, 20. новембра - Српска народна одбрана у Канади упутила је Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве саучешће поводом упокојења Његове светости патријарха српског...

ДОМ СНО ПОНОС СРБА ИЗ ВАНКУВЕРА

ДОМ СНО ПОНОС СРБА ИЗ ВАНКУВЕРА Објављено у ''Канадском Србобрану'' 17. децембра 1952. године.  

ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА: Писмо војводе Бојовића ђенералу Михаиловићу

ХАМИЛТОН – ''Канадски Србобран'' објављује факсимил писма,  које је Војвода Петар Бојовић из Првог светског рата, и из ранијих ратова, послао ђенералу Дражи Михајловићу...

Милан Ружић: Косово је колевка која нас је одњихала

БЕОГРАД - Опет се у Србији Косовом уста испирају! Чим се Косово помене, сви су одмах паметни и знају шта нам је чинити и...